Procurorii DNA au efectuat, joi, 16 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Braşov, Ilfov şi Argeş, într-un dosar care vizează suspiciuni de corupţie în atribuirea unor contracte de achiziţii publice. Percheziții au loc și la Primăria Brașov, condusă de Allen Coliban, în dosar fiind implicat, pe lângă primarul USR, și șeful Serviciului Public Local Termoficare (SPLT), Ionuț Mircea Marin, au declarat pentru Gândul surse judiciare.
Edilul Brașovului, Allen Coliban, a reacționat joi – prin intermediul unui mesaj video – în legătură cu perchezițiile DNA, pe care le-a confirmat, dar a precizat că au fost făcute la una dintre instituțiile subordonate.
„Nu am primit nicio informare oficială. Din informațiile pe care le-am adunat până în acest moment, este vorba despre una dintre instituțiile subordonate Primăriei (Brașov-n.r.), acolo au fost efectuate perchezițiile astăzi și descinderea. Din punctul meu de vedere și din punctul nostru de vedere, zero toleranță pentru corupție. Sprijinim justiția în orice demers de aflare a adevărului și de mascare și penalizare a corupției. De altfel, am trimis în ultimii doi ani și jumătate sesizări pe fapte de corupție sau pe suspiciuni de fapte de corupție identificate în activitate. «Zero toleranțe pentru corupție», este mesajul pe care îl transmit, pe care îl întăresc și pe care îl susțin din poziția de primar al Brașovului”, este mesajul transmis de Allen Coliban, pe Facebook.
Ionuț Mircea Marin este fratele lui Ștefănel Dan Marin, fost primar general al Capitalei, în 2015. El fusese ales consilier general pe listele PP-DD, la alegerile locale din 2012, ulterior fiind reprezentant al UNPR, după ce partidul său a fost absorbit de această formațiune politică.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Braşov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în cursul anului 2022, în legătură cu atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţii publice”, a anunțat DNA, printr-un comunicat.
Potrivit sursei citate, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt făcute percheziţii în 16 locaţii din Bucureşti şi din judeţele Braşov, Ilfov şi Argeş, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane şi sediile unor societăţi comerciale.
La finalul perchezițiilor, 12 persoane, printre care și reprezentanți ai firmelor vizate, vor fi duse la audieri în dosarul privind posibile faptele de corupție care ar fi fost comise în 2022.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi a Direcţiei Generale Anticorupţie.